Gemmologi Riina-Kaisa

Tervetuloa sivuilleni!

Sinut johdatti tänne jokin jalokiviin tai koruihin liittynyt hakusanasi. Kiitos kun saavuit, toivottavasti voin olla sinulle avuksi. Olen Riina-Kaisa, diplomigemmologi D.G.Fin.

Diplomigemmologin voi helposti suomentaa muotoon ”jalokiviasiantuntija” ja tehtäviini kuuluu mm.

  • jalokivien tunnistus
  • jalokivien luokittelu
  • jalokivien tutkimus
  • aitoustodistusten kirjoittaminen ja
  • hinta-arviointi.
Jalosijoitus oy Rubelliitti jalokivi
Rubelliitti (punainen turmaliini) kiteenä ja viistehiottuna Seinäjoen Haapaluoman vanhasta maasälpälouhoksesta. Kuva: Jouko Ranua, GTK

Olen suorittanut tutkintoni Suomen Gemmologinen Seura ry:n järjestämässä kaksivuotisessa koulutuksessa.

Opinnot suoritetaan FGA:n alaisuudessa järjestön vaatimusten mukaisesti ja tutkintonimike on kansainvälinen.

Lisäksi minulla on GIA:n järjestämän koulutuksen AJP -titteli (Applied Jewelry Program) ja CPAA:n Certified Pearl Specialist -titteli. Minulla on välineistö, joka kulkee salkussa mukanani.

Lue lisää Jalosijoitus Oy:n palveluista.

Linkkejä

Gemmologia

Gemmologia eli jalokivitiede on osa geologiaa, mineralogiaa ja kristallografiaa.

Ala on myös poikkitieteellinen siihen liittyvän estetiikan, historian ja uskomusten ansiosta.

Moni meistä on pelannut Afrikan tähteä, ihaillut kruununjalokiviä tai kuullut klassikkosävelmän ”Diamonds are a girl’s best friend”.

Osa meistä uskoo kivien parantavaan voimaan. Jalokivet, nuo kauniit ja kiiltävät mineraalit ja kivilajit ovat monessa asiassa mukana elämässämme; timanttiterinä ja -laikkoina remontointivälineissä ja kellonlaseina rannekelloissa synteettisenä värittömänä korundina.

Timantin tehtävä voi siis olla muukin kuin koristaa sormusta, riipusta tai muuta korua viiste- tai pyöröhiotun kiven muodossa.

Gemmologi ja gemmologia tutkii kivien ja mineraalien optisia ja fysikaalisia ominaisuuksia, kauneutta ja harvinaisuutta. Geologian lisäksi fysiikka ja kemia ovat tärkeässä roolissa; jokaisella mineraalilla on yksilöllinen ominaispaino, kiilto ja valon taitekerroin.

Mineraali on kiinteä alkuaine tai yhdiste, jolla on tietty koostumus ja kiderakenne. Luonto on miljoonien vuosien saatossa muokannut mineraalin sellaiseksi kuin se on.

Miten minusta tuli gemmologi

Oman mielenkiintoni jalokiviin käynnisti puolisoni kosinta Aasian lämmössä. Tarina on suloinen mutta en sitä tässä enempää avaa. Tuttava korukauppias ehdotti minulle Suomeen palattuani ja kaiken intoilun nähdessään diplomigemmologin opintoja, joista kuulin tuolloin ensimmäistä kertaa. Pienen pohdinnan jälkeen päätin, että saan opinnot onnistumaan vaikka matkaan oli lähdettävä Joensuusta, koulu oli Espoossa ja päivätyö hoidettavana Itä-Suomessa.

Tutkinto on nyt taskussa ja hetkeäkään en kadu! Mahtava matka jonka uskon tuovani elämään vielä paljon kaikkea mielenkiintoista ja hyvää. Kartutan tällä hetkellä omaa jalokivikokoelmaa, tutkin ja kuvaan jalokiviä omaksi ilokseni sekä ilmoittauduin timantinluokituskurssille.